Telefericul unde nu vei sta niciodată la coadă

Giggijochbahn, din staţiunea de schi Sölden, este cel mai performant teleferic din lume. Foto: Călin Stan

E lung pământul, ba e lat (vorba poetului), dar cum e Sölden de bogat în ceea ce privește organizarea și calitatea infrastructurii de transport către pârtii, nici astăzi loc pe lume nu-i. Și cu adevărat, poți spune fără nicio exagerare că în tehnologia telefericelor, Giggijochbahn din Sölden este operă de artă!

Transport rapid și liniște incredibilă

Datorită capacităţii impresionante de 4.500 de persoane pe oră în 134 de cabine cu o viteză de 6,5 m/s, cât şi a sistemului de acces foarte sofisticat, Giggijochbahn transportă pasagerii în regiunea de schi cu o viteză maximă şi fără blocaje. Odată cu îmbarcarea începe şi relaxarea. 20 de centimetri mai mult spaţiu faţă de cabinele comparabile de 10 persoane şi o silenţiozitate extremă a instalaţiei. Ultimele inovaţii din domeniul tehnologiei telefericelor, implementate pentru Giggijochbahn pentru prima dată prin liderul de piaţă în domeniu, Doppelmayr, fac posibil acest lucru. Cu 26 de stâlpi complet noi şi 2.650 m lungime oblică, ascensiunea durează doar 9 minute – pentru o diferenţă de altitudine de 920 de metri!

„Level Walk In“ pe munte

Încă din clădirea staţiei de pe munte simți beneficiile celei mai recente tehnologii. Zonele de intrare şi de ieşire sunt realizate pentru prima dată în forma unui os. Concret: zece cabine lipite una de alta pe o linie şi sunt gata pentru intrarea, respectiv, ieşirea pasagerilor, similar unei garnituri de metrou. Acest model „Level Walk In“ facilitează accesul fără stres şi bariere către piste şi lifturi. Abia la sosire se remarcă întreaga dimensiune a acestei staţiuni de pe munte. Construcţia de oţel îmbrăcată în folie adăposteşte nu doar staţia, iar deasupra garajul gondolelor, ci şi un magazin cu articole sportive şi un depozit de echipamente de schi de circa 250 mp fiecare. Mai confortabil de atât nu poate începe nicio zi de schi. Poți coborî lejer din teleferic încălțat în ghetele de iarnă, urca apoi cu scara rulantă sau liftul în depozitul de echipamente, unde vei încălța clăparii și schiurile.

Un nou reper arhitectural în Sölden

După proiectele telefericului Gaislachkoglbahn şi restaurantului gourmet Ice Q am Gaislachkogl, arhitectul Johann Obermoser a creeat și noul teleferic Giggijochbahn. Corpul clădirii a fost pus în scenă de biroul Obermoser. Intrarea a fost înălţată la 13 m şi completează astfel conceptul de staţie cu cea mai mică amprentă la sol. Centrul clădirii, zvelt, masiv, în formă de turn, reprezintă o noutate în tehnologia telefericelor şi este un reper al regiunii. Intrarea înălţată dispare în spatele panoramei Alpilor Ötztaler. Oglindirea perspectivei creează iluzia imponderabilității. Efecte luminoase pot simula diferite stări de spirit pe fondul imaginii panoramice. Cu toate acestea, factorii service şi confort nu se lasă mai prejos. Două scări rulante fac legătura cu zona de îmbarcare conectată direct la pista de schi şi la parcare.

Giggijoch

Încă din faza de proiectare, Giggijochbahn s-a dorit a fi atât o operă de artă în tehnologia telefericelor, cât şi un monument arhitectonic.

Gestionarea durabilă a energiei

Cele două stații – cea de jos și cea de sus – sunt încălzite printr-un sistem ecologic şi durabil, în spiritul managementului energetic al telefericelor Sölden. Staţia de jos dispune de o pompă de căldură cu apă subterană. Pe munte, un sistem de recuperare a căldurii cu schimbătoare de căldură şi două pompe de căldură cu aer, activare a miezului de beton şi încălzitor prin suflantă asigură funcţionarea prietenoasă cu mediul.

 

Posted in Aventura NatGeo, National Geographic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *