Soelden – Pasiuni ce țin o viață

Yohannes este de 27 de ani pilot de parapante în Soelden, Austria. Aici s-a născut şi aici a deschis prima şi singura firmă de paragliding din zonă. E sobru, politicos, vorbeşte doar când e necesar sau doar întrebat şi nu face glume, dar zâmbeşte scurt la ale mele. Azi am zburat cu el deasupra munților, până la 2.200 de metri altitudine, şi deasupra orăşelului de munte ce trăieşte din turism. Zborul nu a durat mai mult de 15 minute. Pare scurt, însă e de-ajuns pentru cei mai mulți clienți ai săi. „Voi număra până la 3 şi apoi începem să alergăm cu paşi mari şi repezi. Când parapanta se ridică şi se umple de aer, va fi mai greu, dar continuăm să alergăm până când îți spun eu să te aşezi. Hai, arată-mi cum alergi.”

Dar cu aterizarea cum facem?, îl întreb eu, deşi ştiam foarte bine, mai făcusem asta în urmă cu câțiva ani. „Îți spun când va veni momentul.” Simplu, calm, ca la carte. Aşa vorbeşte Yohannes, aşa a fost şi zborul. Deşi de obicei în călătorii îmi place să intru în discuții cu localnicii, pilotul meu mi-a adus aminte că sunt în vacanță şi că trebuie să mă bucur de ea fără ca el să mă deranjeze. După o aterizare lină, mi-a desfăcut echipamentul şi a început să strângă paraşuta, lucru deloc simplu. L-am întrebat dacă pot să îl ajut cu ceva şi m-a trimis încă o dată politicos în vacanță. El a înțeles foarte bine serviciul şi experiența pe care le oferă clienților lui şi o face profesionist şi serios de fiecare dată, de pe vremea când eu eram doar un bebeluş. Oamenii vin în Soelden pentru pârtiile de schi, dar şi pentru infrastructură, servicii, atracții turistice şi nimeni nu le va sta în cale să se bucure de vacanța pentru care cel mai probabil au plătit bine.

Ma pregatesc sa zbor cu parapanta peste munti in Soelden. Voiam doar sa spun ca v-am iubit pe toti. #lovetirol #aventurangtirol

A photo posted by Narcisa Suruianu (@narcisaiuliana) on

Aceeaşi poveste şi cu instructorul de schi care m-a ajutat pentru două ceasuri să-mi reintru în formă şi în clăpari. Sven e profesor de schi tot de 27 de ani şi nu-mi pare o secundă plictisit. E profesionist, zâmbitor şi prietenos, iar în timpul verii bucătar.

My type of apres-ski ❤ #lovetirol #nofilter #noedit #soelden #aventurangtirol

A photo posted by Narcisa Suruianu (@narcisaiuliana) on

Teoria lucrului bine făcut nu e doar o poveste, e un fapt în Austria şi am simțit-o pe pielea mea de fiecare dată când am venit aici la schi. Totul merge strună. Comunități întregi trăiesc din turism şi trăiesc bine, pentru că oferă o experiență completă de calitate, iar românii ştiu foarte bine asta pentru că sunt printre naționalitățile principale de turişti care vizitează Austria în fiecare iarnă. Pentru că sunt pasionați de schi de o viață şi vor să se bucure de asta în adevăratul sens al cuvântului sau pentru că vor să descopere aceste pasiuni care, cred eu, vor rămâne întipărite bine mult timp.

Prețuri pentru skipass, cazări şi alte chestiuni tehnice despre Soelden găseşti pe https://www.soelden.com/en

Despre ce altceva poți să faci în Tirol pe lângă schiat vei găsi săptămâna aceasta aici, pe acest website.

***

Urmăreşte-mi poveştile din Aventura National Geographic în Tirol pe pagina de Facebook şi pe Instagram @narcisaiuliana unde public frecvent

 

Posted in Aventura NatGeo, National Geographic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *