oztalvalley1

Sölden, seducție la înălțime

oztalvalley1

Sölden: ghețari, munți și pajiști

Sölden este un loc mare cu ambiții mari. Numărul mare de ghețari, munți și pajiști care îl înconjoară pe toate părțile fac din Sölden cel mai mare municipiu din Austria, cu o suprafață de 466,97 de kilometri pătrați – chiar mai mare decât capitala Viena.

Satul în sine acoperă numai aproximativ un kilometru pătrat, dar numărul mare de ghețari, munți și pajiști care îl înconjoară pe toate părțile fac din Sölden cel mai mare municipiu din Austria. Sölden are o populație de vreo 3.300 de locuitori și înregistrează două milioane de șederi peste noapte pe an, în cele peste 15.000 de paturi disponibile în hotelurile și pensiunile sale.

Până acum câteva decenii un sat agricol izolat, Sölden are în prezent o experiență abundentă în a oferi turiștilor exact ceea ce au nevoie și ceea ce vor: multă zăpadă, munți maiestuoși de peste 3.000 de metri și mai multe teleschiuri și piste decât ar putea spera să parcurgă într-o săptămână chiar și cei mai ambițioși schiori. Și, nu în ultimul rând, vizitatorii în Sölden se pot aștepta la multă distracție, acțiune și divertisment departe de pârtii.

007 la Sölden!

Șoseaua situată la cea mai mare altitudine din Alpi. O stație de telecabină cu stâlpi din oțel încovoiați. În vârf, un restaurant în formă de cub de gheață. Pe scurt: Sölden – locul în care s-a încheiat căutarea producătorilor pentru cadrul ideal în care să se desfășoare scenele de acțiune din ultimul său James Bond.

Astfel, cel de-al 24-lea film cu James-Bond oferă suspans din plin, în decorul Alpilor din Ötztal, Sölden și în satul din Tirolul de Est, Obertilliach.
„Spectre“ – „Fantoma revine“, are pretenția de a fi mai bun decât filmul anterior, „Skyfall“. Coproducătorul Gregg Wilson spunea pe platoul de filmare ca vrea să filmeze „o scenă complet nebună“, iar când și-a terminat treaba la 3.048 metri altitudine a afirmat cu entuziasm: „Va fi spectaculos. Tirolul are tot ce ne trebuie pentru a filma asemenea scene.“ Dennis Gassner, designer de producție și location scout, se bucura nespus că poate continua tradiția scenelor cu adrenalină din James Bond: „Ce poate fi mai palpitant, decât atunci când aceste scene se petrect sus de tot, în vârful lumii?“

Faptul că agentul 007 a ajuns pe vârful Gaislachkogl se datorează mai ales angajamentului lui Jakob Falkner. Șeful companiei de transport Söldner Bergbahnen a aflat în aprilie 2014, la un eveniment, că firma de producție are în vedere Sölden, ca locație pentru fimări. De aici a început pentru Falkner misiunea sa personală 007: să aducă cel de-al 24-lea film cu James Bond în lumea munților săi. Falkner a denumit acestă misiune „B 24“.

Cu ajutorul comisiei „Location Austria“, punctul de contact pentru producții și filmări internaționale din Austria, Falkner a stabilit contactul cu firma de producție a filmului James Bond. Apoi, delegat de colegii săi de brealsă, a călătorit la Londra. Misiunea sa: „Să semnalizez persoanelor competente interesul nostru, venindu-le în întâmpinare.“ Argumentele sale: „Locația uor accesibilă, logistica excelentă și priveliștea minunată“.

Un aspect rămânea totuși imprevizibil: iarna, șoseaua spre ghețar rămâne de obicei închisă, din cauza pericolului de avalanșe. Turiștii nu ar putea fi supuși pericolului de avalanșe, și nici Daniel Craig.

Întors la Sölden, Falkner a adunat în jurul său o mică echipă, în afara căreia Misiunea B 24 rămânea strict secretă. La scurt timp, s-a făcut anunțul oficial, despre care presa specula deja: Sölden devine noua locație Bond. În decembrie 2014, echipa de filmare a început probele. Falkner a pus o singură condiție: „Siguranța are prioritate!“ Șoseaua a putut fi însă deschisă, fără riscuri. Astfel, în ianuarie 2015 s-a tras prima dublă, cu actorii principali Daniel Craig, Léa Seydoux în rolul de Bond girl și Dave Bautista ca „Mr. Hinx“. În februarie s-a continuat filmarea scenelor cu cascadori.

După trei săptămâni de filmări, urmăririle cu mașini și scenele cu împușcături din peisajul montan acoperit de zăpadă au fost încheiate. Câteva din scenele de acțiune au fost finalizate la Londra, într-un „Ice Q“ reconstituit. În film nu se poate face diferența între copie și original.
http://www.visittirol.ro/descoperiti-tirol/sport-activitati/ski-snowboard/cele-mai-bune-regiuni-de-schi-din-sezonul-2016-2017/de-ce-este-Soelden-destinatia-de-top-din-regiune

Foto: (c) Ötztal Tourismus

 

 

Posted in Despre Tirol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *