Salzburg

Iarna asta, Salzburg te cheamă la târguri de Crăciun, concerte și delicii austriece

Pe timpul iernii, Salzburg se transformă și își dezvăluie încă o dată varietatea prin târgurile de Crăciun, atmosfera romantică și evenimentele muzicale. O plimbare prin orașul vechi din Salzburg se va dovedi o experiență memorabilă și, poate, cel mai bun pretext să intri mai devreme în atmosfera sărbătorilor de iarnă. Orașul pare că radiază mai mult decât de obicei, iar mirosul castanelor coapte și aburii vinului fiert te poartă direct spre piețele de Crăciun.

Salzburger Christkindlmarkt are loc în piața domului și este unul dintre cele vechi târguri de Crăciun din lume. Foto: Salzburg.info.

Târgurile de Crăciun din Salzburg sunt celebre în toată lumea

Salzburger Christkindlmarkt are loc în piața domului și este unul dintre cele mai frumoase și vechi târguri de Crăciun din lume. Originile sale te duc înapoi, la sfârșitul secolului al VX-lea, când pe locul acestei piețe se desfășura așa-numitul Tandlmarkt, unde oamenii veneau să cumpere diverse produse. Două secole mai târziu, târgul este botezat Nikolaimarkt și ajunge să fie la fel de renumit precum cele din Viena, Paris sau Amsterdam. Piața de Crăciun, așa cum este azi, datează din 1974 și este la fel de populară în rândul localnicilor și al turiștilor. În fiecare an, târgul este deschis cu mult fast, în joia care precede prima duminică din Advent și este închis pe 26 decembrie. Cele nu mai puțin de 100 de căsuțe tradiționale, care te ademenesc cu ornamente tradiționale pentru pomul de Crăciun, îngeri din porțelan pictat manual, multe idei de cadouri pentru acasă, vin fiert și delicii austriece.

Salzburger Christkindlmarkt nu este singurul târg de Crăciun din oraș. Îți poți continua vizita la Hellbrunner Adventzauber, foarte popular în rândul familiilor, care are loc în curtea Palatului Hellbrunn de mai bine de zece ani, la târgul de Crăciun din piața Mirabell, la cel din curtea castelului Hohensalzburg sau la târgul din curtea castelului Franziskischlöss.

Dar nu doar căsuțele și instalațiile luminoase sunt atracțiile târgurilor, ci și evenimentele pregătite de organizatori: lecturi din poveștile de Crăciun pentru copii, tururi ghidate, concerte corale cu colinde unde îți poți exersa vocea, piese de teatru tematice.

Și pentru că o vizită în Salzburg nu este completă dacă nu participi la un concert, de Revelion, oferta de concerte organizate în sălile cunoscute ale acestei metropole a muzicii este cel puțin generoasă.

Doar o parte din exponatele pe care le vei vedea la Muzeul de Crăciun din piața Mozart. Foto: Salzburg.info

Exponate de Crăciun într-o colecție unică în Europa 

Descoperă cum arătau exponatele de Crăciun acum mai bine de un secol, la Muzeul de Crăciun din piața Mozart. Este una dintre cele mai îndrăgite atracții turistice în perioada de Advent, unde ai ocazia să vezi o colecție unică în Europa care cuprinde numeroase ornamente de Crăciun din perioada 1840 – 1940. Printre punctele de atracție, se numără obiecte din atelierele vieneze și decorațiuni de Crăciun din Erzgebirge și din Munții Metaliferi.

Foto: Salzburger Konzertgesellschaft.

Săptămâna Mozart 2018. Aplauze pentru harul muzical al lui Mozart 

Dacă gerul de afară se dovedește un pic prea greu de suportat, atunci concertele, proiecțiile de film și dezbaterile organizate în mod tradițional, de-a lungul săptămânii Mozart (26 ianuarie – 4 februarie 2018) pot fi o alternativă excelentă de petrecere a timpului în interior, la căldură.

Fie că ești un meloman pătimaș sau pur și simplu te gândești să îți lărgești orizonturile muzicale, săptămâna Mozart este evenimentul pe care nu trebuie să îl ratezi pentru că, în fiecare an, organizatorii reușesc să reconecteze publicul la muzica marelui compozitor. Pentru 2018, Maren Hofmeister, a compus un program care readuce în lumina reflectoarelor „Răpirea din Serai” a lui Mozart. Recitalul este susținut de un ansamblu muzical format din artiști tineri, sub conducerea lui Andrea Moses și René Jacobs, în calitate de dirijor.

Festivalul dedicat lui Mozart adună la un loc încă din 1956 cele mai bune orchestre, ansambluri muzicale și interpreți de muzică. Pentru următoarea ediție, orchestre renumite, precum Orchestra Filarmonică din Viena, dar și artiști apreciați, precum András Schiff sau Marlis Petersen vor susține spectacole în locuri speciale, precum Großes Festspielhaus (Sala mare de spectacole) sau Haus für Mozart (Casa pentru Mozart sau Sala mică de spectacole).

Pentru mai multe informații despre Salzburg, te invităm să faci o vizită pe: www.austria.info/ro/iarna

Posted in Noutati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *