Cu bocanci de lana in Alpi

Cu bocanci din lână pe crestele Alpilor

Cu bocanci de lana in Alpi

Sunt foarte recunoscătoare evoluției tehnologiei şi îmi place la nebunie felul în care de cele mai multe ori viața noastră e mai uşoară datorită ştiinței din ziua de azi. Comunicăm mai rapid, ne tratăm cu o bulină de boli ce ucideau pe vremuri oraşe întregi, ne încălzim şi electrificăm casele cu energie solară şi ne îmbrăcăm în haine inteligente ce ne protejează mai bine de intemperii.

Cu toate astea, unele lucruri au rămas la fel ca acum sute de ani, aşa cum le-au inventat oamenii simpli, în mijlocul naturii, cu unele nesofisticate şi scopuri practice. Pe vremuri, tirolezii care trăiau în Alpi foloseau lâna oilor în o mie de feluri: haine, cojoace, pături, izolație termică, covoare şi multe altele. După ce se uzau hainele din lână, austriecii le tăiau bucăți şi din resturi făceau încălțări. Doggln (resturi) le zice papucilor, pantofilor ori bocancilor făcuți din lână de merinos. Ai crede că lâna nu e potrivită pentru încălțăminte folosită la exterior pe munte, însă fibra se udă foarte greu sau deloc şi ține cald nevoie mare.

Astăzi doar bunicile tiroleze mai fac doggln sau unii meşteri locali, ici şi colo prin Austria. Am găsit azi un astfel de atelier al familiei Hartl în satul Stumm de pe valea Ziller, unde Marion şi soțul ei Günter fac încălțări din lână de 20 de ani. De fapt, au preluat afacerea din familie, sunt a patra generație care face aşa ceva. Nu e lucru uşor deloc, durează vreo trei ceasuri să faci o pereche, sunt vreo 3-4 straturi de lână puse unul peste altul, iar fiecare strat e lipit cu un adeziv natural (făină de secară cu apă) şi cusut. Şi Marion şi Günter au mâinile tăbăcite de muncă, alături de încă doi angajați fac 1500 de perechi de încălțări de lână pe an. Clienții lor sunt internaționali, unii îi comandă ca să îi poarte ca papuci călduroşi de casă, totoşi pentru copii, balerini de primăvară, iar alții îi vor personalizați cu numele sau porecla scris pe botul pantofului. La cerere, cei doi Hartl fac şi bocanci din lână de munte cu talpă Vibram, pentru austrieci care stau cât e ziua de lungă sus pe munte în zăpadă. Toate materialele sunt naturale şi locale, iar prețurile sunt în jur de 100 de Euro pentru o pereche. Printre clienții fideli se numără şi Papa de la Vatican!

Tschüs!

 ***

Urmăreşte-mi poveştile din Aventura National Geographic în Tirol pe pagina de Facebook şi pe Instagram @narcisaiuliana unde public frecvent

Posted in Aventura NatGeo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *