Am înfrânt!

Călin Stan mi-a documentat mai jos lupta pantagruelică împotriva unei fripturi uriașe de vită tiroleză.

Ţineţi minte cum Santiago cel ghinionist din Bătrânul şi Marea agaţă un balaur de pește nemaipomenit de mare şi frumos cu care trebuie să se lupte câteva zile şi nopți bune până îl răpune?

Exact aşa am păţit şi eu în această seară la restaurantul Gasthaus Goglhof din satul Fügen, în Valea Zillertal. Nu îmi era deloc foame. Totuși am studiat îndelung meniul dorind să încerc ceva specific local. Dar mai toate se încadrau în categoria asta: o grămadă de feluri de mâncare, una mai faină ca altă – aliniate acolo ca fetele la un concurs de Miss Gustoșenie. Cum naiba să te hotărăşti pe care?

“Try highland beef steak with peper cream“, mi-a recomandat Christina Ruhfass, o mai veche cunoștință de-a noastră. (Nu ştiu facă mai ţineţi minte un articol publicat acum 2 ani în ediția de iarnă a National Geographic Traveler: Austria Iarna – Recomandări de la localnici.) Am dat din cap mulţumit, comandând şi o bere mare. Habar n-aveam ce mă aştepta!

Balaurul meu a venit într-o farfurie uriaşă: cea mai mare şi cea mai gustoasă friptură de vită din viaţa mea. O halcă de carne ce bătea spre 500 g, groasă cât un pumn de boxer, în sos de piper roşu, cu garnitură de fasole verde şi păzită nonșalant de 5-6 degete butucănoase de crochete aurii de cartofi, cu 2-3 mironosițe de feliuţe de roşie ş-o frunză stingheră și probabil divorțată de pătrunjel gigant (de care nu m-am atins).

M-am avântat la început curajos, cu îmbucături mari, apoi tot mai sprijinit în cuţit, cu feliuţe tot mai subțiri… Cert e că mai bine de două ore ne-am luptat cinstit și cu forțe relativ egale, de începuseră să ne privească și oamenii de pe la mesele vecine. De două ori chelnerul mi-a schimbat cuţitul şi furculiţa.

Ba când ne-a debarasat masa, a încercat de câteva ori să-mi ia farfuria, însă m-am ţinut de ea cu dinții. Dar spre final a trebuit să depun armele şi să mă recunosc învins. Bătea ora 21 și tractorul-expres care urma să ne ducă cu săniile până în vârful pistei de săniuș iluminate de 3 km era deja în faţa hotelului.

Dar dacă vreodată treci prin Fügen, te rog mult: mergi direct la Gasthous Goglhof, cere friptură de vită tiroleză cu sos de piper roşu şi răzbună-mă!

Text: Cătălin Gruia

Foto: Călin Stan

Der Goglhof, Panoramastrasse 50, A-6264 Fügenberg / Zillertal

www.goglhof.at, Tel.: +43 5288 62725

Posted in Aventura NatGeo, National Geographic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *