https://aventura.natgeo.ro/best-zillertal-la-ski-hochfugen/

Best of Zillertal: la schi în Hochfügen

https://aventura.natgeo.ro/best-zillertal-la-ski-hochfugen/

Azi a nins ca în poveşti în Hochfügen, atât de tare, încât atunci când m-am trezit, mi-am imaginat că totul se va opri în loc, aşa cum sunt obişnuită.

Dar ce să vezi? Din Fügen, oraşul, până în Hochfügen, domeniul schiabil aferent, sunt 13 kilometri de drum montan plin de curbe ac de păr şi zăpadă, iar autobuzele circulă ca nişte elefanți bătrâni şi experimentați din 15 în 15 minute ca să transporte turiştii spre ori dinspre pârtii. Transportul e gratuit pentru cei care au skipass şi, bineînțeles, toată lumea are.

Sus în Hochfügen, un fel de Fügenul de Sus, ai pârtii pentru toate gusturile, fie că eşti începător ori schior experimentat, iar cei pasionați de free ride au de unde alege. În dimineața aceasta erau zeci de copii ce îşi făceau încălzirea pentru o competiție pe schiuri. Încă de la 4-5 ani, picii austrieci învață să schieze în taberele organizate de către grădinițe. Nu le place la început, îmi zice Daniel, unul dintre instructorii lor, dar la vârsta asta nu au de ales. Abia mai târziu încep să se bucure cu adevărat de munte, iar când se întâmplă asta, au deja lecțiile făcute. În Austria, toată lumea schiază. Iar când nu sunt în clăpari, fac snow shoes hiking, nordic walking sau se dau cu săniile. Aşa reuşesc să rămână în formă chiar dacă mâncarea lor e de cele mai multe ori foarte grea, consistentă. La fel şi turiştii.

Chiar dacă a nins puternic, toată lumea a fost în extaz azi pe schiuri ori snowboard, căci a fost rost de powder – zăpadă proaspătă şi pufoasă, iar temperatura a fost numai bună, doar vreo 4-5 grade sub 0. Când viscolul se întețeşte, schiorii se retrag prin cabane ori la apres-ski-uri pentru un schnaps ori o friptură bună. Oh, şi ce friptură! Tirolezii din valea Zillertal cresc vaci fericite, adică pe munte unde mănâncă iarbă şi bat la picior toată valea. Nu am întâlnit un localnic din Fügen în ultimele două zile care să nu aibă o fermă de vite. Gazda la care am înnoptat are fermă, instructorul are fermă, cârciumarul are fermă, cabanierul are fermă. Chiar dacă la început sunt cumpătați în detalii despre viața lor, încet-încet reuşeşti să legi conversații interesante despre traiul în această zonă. Cei mai mulți dintre localnici lucrează în turism 7-8 luni pe an, în sezonul rece, iar vara se ocupă de animale. Au mâinile tăbăcite de muncă, dar vorba e caldă şi privirea sclipitoare. Oameni de munte.

Zillertal are 500 de kilometri de pârtii şi cu asta am spus tot. Totul e extrem de bine interconectat şi pus la punct pentru turişti, iar accesul este poate cel mai uşor din toată Austria. În apropiere de Innsbruck ieşi din autostradă şi în doar 10 kilometri ajungi în Fügen la prima telecabină, Spieljochbahn, unde găseşti o mulțime de variante de cazare, echipament de închiriat, restaurante, săniuțe şi alte nebunii. Dar despre mai multe chestiuni practice povestim în curând pe www.travelgirls.ro.

Tschüs!

 ***

Urmăreşte-mi poveştile din Aventura National Geographic în Tirol pe pagina de Facebook şi pe Instagram @narcisaiuliana unde public frecvent

Posted in Aventura NatGeo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *